De Centrale Hartlanden, ook bekend als Coeran, zijn gelegen midden noorden van Elmíron in Ittilia. De regio is in het westen, noorden en oosten volledig ingesloten door bergen. De zuidelijke grens is voornamelijk kustlijn, maar een dunne landmassa verbindt de regio met Zalamasj. De Centrale Hartlanden worden gewoonlijk als de bakermat voor de eerste beschavingen beschouwd, die zouden zijn ontstaan aan de kusten van de Doresj- en Settanzee.

Net zoals bij de Avondlanden en Zanarkhaul, zijn er experts die ook Coeran en Zalamasj als één geografische regio beschouwen. Dit heeft te maken met het Roth Eldar gebergte, dat men zou kunnen doortrekken naar het zuiden, en het in dat geval zou aansluiten op de Perinethbergen. De meeste experts zeggen echter dat het Doresjzee voor een te grote scheiding zorgt om over hetzelfde werelddeel te kunnen spreken.

Klimaat

Het klimaat en vegetatie van de Centrale Hartlanden is gevarieerd, maar wordt toch voornamelijk gedomineerd door een gematigd droog klimaat. Alleen het noorden en westen kent meer regenval. In de zuidelijke kustregio heerst er een zeeklimaat. Geografische gezien wordt het merendeel van de regio gedomineerd door de machtige Allûn Krin woestijn en de omliggende steppe landschappen. Loof- en naaldbossen komen in mindere maten voor in de vochtige regio's.

Geografie

Allûn Krin

De Allûn Krin ligt in het hart van de Centrale Hartlanden. Lees meer in het hoofdartikel..

De Kalanjóregio

De Kalanjóregio is de noordelijkste regio van de Centrale Hartlanden. Lees meer in het hoofdartikel..

Rivieren & Meren

Simrin

De Simrin is de grootste en machtigste rivier van Elmíron. Ze doorkruist de volledige Centrale Hartlanden en biedt leven in het anders dor land.

Bas

De Bas is een rivier in het uiterste zuidwesten van de Centrale Hartlanden. Ze ontspringt in het zuiden van het Roth Eldar gebergte, en mondt uit in de Doresjzee. De Bas is noemenswaardig omdat ze sedert 389/4T de officiële grens vormt tussen Umíria en Wehltir.

Bergen en vulkanen

Tohlikípû

Lees meer in het hoofdartikel.

Mekkadèra

De Mekkadèra is een caldeira vulkaan in Wehltir en één van de grootste caldeira's in Ittilia. De doorsnede van haar krater betreft wel liefst 17 kilometer. Het volledige kratergebied is een actieve geothermische regio, heeft waarschijnlijk meerdere ondergrondse magmakamers. De caldeira en omliggende bergen vormen een natuurlijke bescherming voor Kapelstede, dat gelegen is in de caldeira.

Aan haar oppervlakte ontspringen meerdere warmwaterbronnen. De meren zijn echter zuur en rijk aan zwavel. Dit zwavel wordt aan de rand van de meren gewonnen en verwerkt in Kapelstede. Naast de zwavelwinst, wordt er ook zeer uitbundig aan mijnbouw gedaan. De regio is namelijk zeer rijk aan verscheidene mineralen en edelmetalen.

Het klimaat van de Mekkadèra is relatief tropisch in vergelijking met de omliggende regio. Dit komt mede door de geothermische aard van de regio. Het tropisch klimaat zorgt er echter wel voor dat de regio een uniek assortiment aan flora kent.